pers
walnoot

 

WALNOTENolie        ( Nucum juglandis )

De walnoot (of: okkernoot) is een heerlijk smaakvolle noot die afkomstig is van de walnotenboom (Nucum Juglandis). Tijdens de groei aan de boom is de vrucht nog beschermd door een stevige groene bolster die bij de rijping open barst. De vrucht wordt omgeven door een harde, tweedelige schaal, de dop. Kenmerkend aan de walnoten is dat deze qua vorm enorm lijkt op hersenen. Buiten dat ze erg lekker zijn, zijn ze ook nog eens enorm voedzaam.

Het inzamelen van de walnoten verloopt via een walnotenproject i.s.m. het dienstverleningscentrum De Triangel.

De noten worden gewassen en gedroogd waarna ze een tijd kunnen bewaard worden. De noten worden manueel gekraakt, de doppen en tussenschotten  verwijderd. Daarna wordt de olie door koude persing verkregen uit de gedroogde noten en gebotteld zonder toevoegingen of bewaarmiddelen. Het is een licht gekleurde olie, met een zeer geparfumeerde smaak. Het geeft een zekere zoete en toch bittere smaak aan salades, hij is heerlijk in vinaigrette, samen met Balsamico-azijn.

De lokale productie met geringe transportkosten, een  efficiënte droogtechniek, koude behandeling, professionele botteling en consumentvriendelijke etikettering  geven de verbruiker de garantie van een hoogstaand product met een zeer lage CO2 voetafdruk.

De beste keuze is koud geperste notenolie. Die bevat de meeste vitamines ( 5 maal meer dan geraffineerde en pure notenolie), mineralen en essentiële vetzuren.

Samenstelling vetzuren:

10 % verzadigde vetzuren,

15 % enkelvoudige onverzadigde,

15 % meervoudig onverzadigde W

60 % meervoudig onverzadigde W6.

Het gebruik van walnoten zou het gehalte aan bloedcholesterol verminderen, vooral dan de gevaarlijke fractie hierin (LDL cholesterol).

Rijk aan vitamine E (tocopherolen) en vitamine B3,B5 en B6.

Mens en gezondheid:

Deze olie kenmerkt zich door de bescherming die hij uitoefent op de cellen van hart- en vaatstelsel, omdat de Omega-3 vetzuren zeer belangrijk zijn voor het hart en de bloedvaten. De vetzuren verhinderen de vorming van verhardingen in de aders, verminderen hoge bloeddruk, vernietigen de overtollige triglyceriden en temperen ontstekingen.

Gebruik:
Voeding: in koude bereidingen (niet geschikt voor warme bereidingen). Als je bij een warm gerecht aan het eind walnootolie gebruikt dan gaan de voedingsstoffen en gezonde, onverzadigde vetzuren niet verloren.

Walnootolie heeft een verfijnde smaak die prima kan worden ingezet om sauzen en dressings mee te verrijken. Walnootolie laat zich in de keuken uitstekend combineren met wortelgroenten.  En natuurlijk kan hij ook worden gebruikt in alle notendesserten.

Bewaring:

Droog, koel en donker bewaren. Uiterste gebruiksdatum zie verpakking.

Verkrijgbaar in donkere glazen flessen van 100, 250 of 500 ml of voor DIY in 3 of 5 l bag in box.

Bestellen kan bij NatuurPlus