pompoenpitten
pompoenpitpers
pompoenpitolie

Pompoenpitolie        (CUCURBITA )

 

Na het oogsten worden de pompoenen kapot gehakseld en worden de pitten verder manueel verzameld, schoongemaakt en gedroogd. Pompoenpitolie wordt uit de pitten door koude persing verkregen. De reststroom of perskoek is een heerlijke pesto. Er zijn 2 tot 3 kilo pitten nodig om 1 liter pompoenpitolie te verkrijgen. Deze olie is zeer aromatisch. Smaakt een beetje naar noten en is dik en bruingroen. De in het Meetjesland geteelde cucurbita soort is gekenmerkt door zijn eerder groenkleurige pitten die omgeven zijn door een uiterst fijn vliesje. Zij levert een pompoenpitolie op van de hoogste kwaliteit . De lokale productie met geringe transportkosten, een  efficiënte droogtechniek, koude behandeling, professionele botteling en consumentvriendelijke etikettering  geven de verbruiker de garantie van een hoogstaand product met een zeer lage CO2 voetafdruk.

Samenstelling:

Pompoenpitolie is gezond, zit vol essentiële vetzuren, vitaminen( B1, B2), mineralen en is rijk aan vitamine E (antioxidant). De sterolen ( o.a. bèta-sitosterol) en meervoudige onverzadigde vetzuren die aanwezig zijn in de olie hebben een gunstige uitwerking niet alleen op het cholesterol gehalte maar ook op de bloedvaten met positieve invloed op de blaas en prostaat. Deze stoffen bevorderen tevens een gezonde nagel- en haargroei en dragen bij aan een vitale huid. Zeker in combinatie met gevarieerde voeding en voldoende lichaamsbeweging, is pompoenpitolie een essentiële schakel voor een gezonder leven.

Voedingswaarde per 100 g:

Energie:                                            900 kcal (3760 kJ)

Vet:                                                    100 gram

Vet verzadigd:                                  16 gram

Vet enkelvoudig onverzadigd:         36 gram

Vet meervoudig onverzadigd:          48 gram

Koolhydraten / suikers:                     0 gram

Eiwit:                                                 0 gram

Zout:                                                  0 gram

 

Toepassingen:

Het nootachtige, pittig-zoete aroma is, naast uiterst gezond, ook erg lekker.

Gezondheid:

Als bron van essentiële vetzuren, helpt het LDL cholesterol te verlagen en is goed voor hart en bloedvaten. Preventief gebruik van pompoenpitolie heeft een heilzaam effect bij een optimaal functioneren van de prostaat bij mannen.  De sterolen bevatten ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het lichaam inflammatie beter kan bestrijden en het immuunsysteem daadkrachtiger kan functioneren. Pompoenpitolie versterkt de spierfunctie rondom de urinewegen en sluitspieren en kan dus helpen om incontinentie tegen te gaan bij zowel mannen als vrouwen. Het kan zelfs helpen bij kleine kinderen tegen het bedplassen. Het kan op brood genuttigd worden of gewoon dagelijks een soeplepel innemen.

Cosmetica

In de cosmetica wordt de olie veel gebruikt als basis. Dit omdat het vele huidverzorgende eigenschappen bezit zoals vitamine A, E, en carotenoïde. De olie helpt tegen uitdroging, plooien en rimpels, een droge of gebarsten huid, huidveroudering en strengen bij zwangerschap. Om huidveroudering tegen te gaan wordt pompoenpitolie dan ook toegepast in cosmetische producten, zoals gezichtsmaskers.

Culinair

Pompoenpitolie is een superfood vol essentiële vetzuren, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Door dagelijks pompoenpitolie te verwerken in gerechten komt ze je gezondheid alleen maar ten goede. Let wel, het mag niet gebruikt worden om te braden of te frituren.

Pompoenpitolie dient u bij voorkeur koud te gebruiken en door zijn nootachtig aroma is het heerlijk bij salades, aardappelen, soep, rundvlees, vis, yoghurt, ijs en als ingrediënt voor een dressing. Het wordt vaak gemengd met honing, olijfolie, appelciderazijn of zout.

Bewaring:

Droog, koel en donker bewaren. Uiterste gebruiksdatum zie verpakking. Na opening in de koelkast bewaren en binnen 2-3 maanden opmaken!

Verkrijgbaar in donkere glazen flessen van 100, 250 of 500 ml of voor DIY in 3 of 5 l bag in box.

Bestellen kan bij NatuurPlus