Module I: NATUURCOSMETICA OP BASIS PLANTENEXTRACTEN
 

 De bronafbeelding bekijken

Bijzondere aandacht wordt besteed aan de studie van structuur, biosynthese en zuiveringsmethoden van biomaterialen die verkregen worden uit planten en gebruikt worden voor de aanmaak van natuurcosmetica. Hoe onderscheiden we natuurlijke, natuur-identieke of synthetische grondstoffen en wat zeggen ecologische lastenboeken hieromtrent?

Centraal in deze module staat de plantenchemie als basis voor de productie en de verwerking van cosmeticagrondstoffen zoals plantaardige oliën, hydrolaten, essentiële oliën, plantenpoeders, mineralen, emulgatoren, stabilisatoren, UV-filters en oppervlakte-actieve stoffen.

De plantenwereld vormt hier de vertrekbasis voor deze module. We onderzoeken welke inhoudsstoffen van planten in welke vorm veilig ingezet kunnen worden voor welbepaalde cosmetische toepassingen.

Analyse, kwaliteitsbeoordeling, nanomaterialen en toxicologie blijven hier niet onbesproken. We leren hoe de kwaliteit van plantaardige grondstoffen beoordelen op basis van een analyse en SDS (safety data sheet); alsook hoe we een SDS kunnen aanmaken voor onze zelf gemaakte maceraten, hydrolaten, en andere plantaardige extracten.

Na kent u uw weg in de ‘grondstoffenwereld’ en bent u in staat om cosmetica-ingrediënten kwalitatief te beoordelen en te beheren met het oog op verdere verwerking.

Toelatingsvoorwaarden:

  • in het bezit zijn van algemene kruidenkennis verkregen via basisopleiding herboristerie en/of aromatherapie;
  • Kandidaten die aromatherapie volgden bij Netelvuur – Natuurplus kunnen vrijstelling bekomen voor deze module met uitzondering van de lesdag ‘Analyse, kwaliteitsbeoordeling, toxicologie en SDS’.

Lesdata: 6 maandagen op

  • 13 en 27 september 2021
  • 11 en 25 oktober 2021
  • 8 en 22 november 2021